Tuesday, 30 October 2012

Latihan Drama 'Adik Sakit Perut'

Assalamualaikum... Dira dapat upload video ni aje kat blog ni. Persembahan kitorang tak dapat diupload sebab masalah teknikal... harap maklum..
video
Sorry ek, kalau kualiti tak bagus... ni aje yang Dira boleh upload... Huhu..

Sunday, 28 October 2012

Miss Him

Assalamualaikum.. Hari ni, Dira betul-betul tak ada mood. Kenapa? Sebab Dira rindukan seseorang. Seseorang yang sangat Dira sayang. My beloved 'capital A'.
Dira tak tahu, kenapa Dira perlu rasa rindu macam ni. Baru kelmarin Dira dengan dia chatting kat Facebook. Kadang-kadang, terlintas kat fikiran Dira, dia dah boring ke dengan Dira..? :( (macam-macam Dira fikir)

Tapi, Dira cuba fikir positif. Maybe dia sibuk.. Well, he needs a time with his family & friends right? Dira rasa rindu kat dia sangat-sangat... Macam ni ke rasanya bila cintakan seseorang? Dulu, Dira ada suka kat seorang senior, tapi bila rindu, tak ada pulak sampai menangis....
Betul ke Dira menangis sebab terlalu rindukan 'capital A'? Hati ni tiba-tiba rasa sebak bila teringat kat dia. Dira tak pernah rasa macam ni.... Nak mesej dia, takut kacau dia pulak... Yelah, Dira selalu sangat mesej dia.. Risau kalau kacau dia...
For my dear,
Take good care of yourself. I will always love you. And I will always happy for you.... :')
That's true... :'(

Saturday, 27 October 2012

Bosco Wong ♡

Assalamualaikum.. Hei, siapa pulak Bosco Wong ni? Hehe, Dia pelakon Hong Kong. Dira start minat dia lepas tengok dia berlakon cerita Wars Of In Laws.. As a hero, he was so handsome....and damn cute! Auww! Dira sukee......  -
Selain dia, Dira minat beberapa lagi aktor Hong Kong.. Macam Kevin Cheng, Roger Kwok, Eric Li & Derek Kwok & Bowie Lam. Diorang berlakon memang best!!! Tak jemu Dira tengok.. Tambah-tambah Bosco Wong..
Sekarang ni, Dira suka layan cerita 'Every Move You Make' kat channel 8TV pukul 7 malam. Sebab apa? Ada Bosco Wong!! Hehe.. Adik Dira dah bising. Dia kata, "patutlah nak tengok...." Hehe, faham-faham aje laa dengan kakak ekau sorang ni, cik Wawa oit... Tapi, cerita tu pun dah nak tamat dah... Huhu... Will gonna miss Bosco Wong..
Bosco Wong memang handsome, tapi, dalam hati Dira ada seorang aje... Will always love 'capital A'.... 
Kat sini, ada sikit biodata Bosco Wong :-


  • Name: 黃宗澤 (黄宗泽) / Wong Chung Chak (Huang Zong Ze)
  • English name: Bosco Wong
  • Also known as: Ah Co / Ah Fei
  • Profession: Actor and singer
  • Birthdate: 1980-Dec-13
  • Birthplace: Hong Kong
  • Height: 180cm
  • Weight: 72kg
  • Star sign: Sagittarius
  • Chinese zodiac: Monkey
  • Blood type: AB

Credit to : Bosco Wong
Bosco Wong nampak handsome dalam suit ni... :)
Tolong laa.. Tergugat iman tengok style & senyuman dia macam ni...hehe <3
Bosco WonG ! <3
Bosco Wong makin handsome... ;)
Handsome tak?? Hehe, sorry! Dira dah booking dia dulu... :P

Friday, 26 October 2012

Budak-budak Yang Comel

Assalamualaikum.. Hye semua! Kali ni Dira nak cerita sikit pasal budak-budak yang comel-comel belaka. Hehe, budak mana pulak cik Dira nak cerita kali ni ek? Ha, budak-budak ni semua anak-anak cousin Dira. Hehe... Comel-comel semuanya...
Semua anak-anak cousin Dira ni comel, macam Dira jugak.. Cewah, perasan lebih... ngeee~
Bukan selalu boleh jumpa depa, pasai depa duk kat KL. Amboi, untung laa orang KL kan...
-Nur Aina Syadiyah-
-Izzan Danish-
-Nur Liyana Izzati-
-Muhammad Ameen Shahmi-
-Khaira Irrenia-
-Muhammad Ammar Faris-
-Khairene-


Ha, comel-comel kan semua nya? Hehe... Macam-macam kerenah.. Ada yang suka merajuk, ada yang suka didukung, ada yang tak mau kat orang, dan banyak lagi kerenah depa..
Mak long Dira love you all very much... Sayang hangpa semua... Muahhxx!!
Eh, Dira stop kat sini dululah ye... Citer Bosco Wong dah start... :)

Salam Aidiladha

Assalamualaikum.. Sempena hari mulia ini, Dira nak ucapkan selamat hari raya aidil fitri adha kepada semua umat Islam di Malaysia. Dah lama Dira tak tengok lembu dikorbankan. Dapat daging tu nanti, tau laa Dira nak buat apa. Hehe... Masak rendang pun sedap... Yummy!!!

SALAM AIDIL ADHA BUAT SEMUA..!!

-Ikhlas daripada Dira & family-

Thursday, 25 October 2012

Rindu Tom Yam

Assalamualaikum.. Hye, semua! Nie apa kes Dira duk rindu kat tom yam ni? Sejak bila cheq jadi hantu tom yam?? Hehe... BFF Dira, Diana yang ajar Dira makan tom yam. Sedap wooo.... Tiap kali makan kat kedai makan kat bawah UiTM tu, mesti order tom yam campur. Ala, Dira tak kisah pun makan tom yam campur ke, tom yam ayam ke, kalau ada tom yam arnab pun cik Dira ni boleh makan... Hehehe, gurau jer...
Abang yang selalu ambik order tu pun da tau kitorang nak makan apa. Kalau dah nampak muka tiga orang kat kedai makan tu, apa lagi?? Nak melantak tom yam la tuu... ngeh-ngeh-ngeh...
Hurm, da lama Dira tak makan tom yam.... Rindu pulak nak makan. Dira tak pandai tau nak cari kedai tom yam yang sedap punya... Nak masak, Dira bukannya pandai sangat..... Huhu... *Apa laa budak sorang ni!!! Tibai satgi kot!!! Hehe*
Hai, meleleh ayaq liuq tengok ini tom yam... ngeee~

Ha, nie resepi tom yam campur :-
Bahan-Bahan:
100 gm isi ayam tanpa tulang
50 gm daging
5 ekor sotong
7 ekor udang sederhana besar
4 helai daun limau purut
Satu sudu air perahan limau nipis
Sedikit bunga kobis 500 ml air masak
Dua batang serai
Bawang besar (dipotong empat)
Bawang kecil (ditumbuk kasar)
Cili padi (ditumbuk kasar)
Air stok rebusan ayam
Sebiji tomato
Garam dan ajinomoto
4 tbs Pes tomyam – nak pedas sila tambah
Cara:
Masukkan air rebusan / air kelapa  ke dalam periuk. Biarkan seketika.
Masukkan bawang besar,bawang putih, serai dan cili padi ke dalam air rebusan yang hampir mendidih.
Masukkan hirisan ayam dan daging ke dalam periuk.
Apabila campuran sudah mendidih, masukkan sotong dan udang.
Seterusnya masukkan bunga kobis.
Akhir sekali masukkan garam, ajinomoto, air limau nipis dan daun limau purut.
Kacau bahan-bahan dan biarkan mendidih seketika.
Tutup api dan hidangkan panas-panas.

Credit to : Kongsi Resepi

Drama 'Adik Sakit Perut'

Assalamualaikum... Hye, dear friends... Ni drama mana pulak Dira nak cerita pulak kali ni kan? hehe.... Drama ni, Dira & kawan-kawan sekelas yang berlakon untuk Dinner SISDA. Memang nak tergelak laa bila tengok balik... Hehe...

Production : KAC 110 1D
Director : David Teh o'
Skrip : *sori, Dira tak tahu siapa penulis skrip sebab masa tu Dira memang tak tau apa- apa... hehehe...*
Pelakon :-
Anish : adik
Nazila : nenek
Hafiz : tok wan
Meena : kak ngah
Fatin : bibik
Najib : daddy
Ika : ibu
Dira : kak long
Habib : abang ngah
Tapai : abang long
Faris : david teh o'

*I'm very2 sorry pasal video tak boleh diupload.. Entah ape kehalnya dengan uploder ni pun tak tau... hehe..*

Selamat Tinggal Ameen Shahmi

Assalamualaikum.. Hye, semua!! Rindu Dira? Auw, thanks... Ceh, perasan yang amat!!!! Hehehe.... Ehem-ehem!!! Siapa Ameen Shahmi? Adakah dia buah hati kesayangan Dira? Ha, dia memang buah hati kesayangan Dira, dan of course laa buah hati kesayangan family dia kan? Huhu...
Pada 13 Oktober 2012, mak Dira telefon Dira.. Cakap yang Ameen dah meninggal... Ya Allah!!! Terkejut Dira bila dengar berita tu. Tak sangka! Dira ada jugak mimpi pasal Ameen beberapa hari sebelum dia meninggal, tapi Dira tak ingat Dira mimpi pasal apa.
Kesian Ameen.... Dira terkilan jugak laa sebab tak dapat tengok arwah buat kali terakhir. Masa tu, Dira tengah dalam zon masa peperiksaan, so tak dapatlah cheq pi jumpa Ameen kat KL.
Arwah Ameen meninggal sebab kekurangan air dalam badan yang teruk. Lagi laa Dira sedih. Masa tengah study tu, boleh pulak air mata Dira keluar sebab teringatkan arwah.. Kalau nak tahu, Ameen laa baby yang first sekali sudi tidur atas riba Dira. Memang Dira pernah main dengan baby yang lain, tapi semua nak suruh dukung aje.. Tak ada pun yang sudi nak tidur atas riba Dira. Mungkin sebab Ameen ingat lengan Dira ni bantal dia kot... Hehehe....
Ameen, semoga Ameen tenang di sana ya? Syurga tempat yang pasti untuk Ameen... Mak long Dira, Mak ngah wawa & Pak lang Nashrullah sayang Ameen.....
Ala, comel nya!!!
Ameen tengok apa tu.?
Suka hisap jari ek?
Lenanya dia tidoq..sampai tak sedaq orang hingaq tepi dia... hehehe...

Al-Fatihah untuk arwah Ameen.......

Wednesday, 24 October 2012

Sekretariat Rukun Negara (SRN)

Assalamualaikum.. Hye, friends!! Today, I would like to (Dok speaking orang putih, macam laa terror sangat.. hehe) *Sekadar intro.. Jangan marah... :)
Apa itu Sekretariat Rukun Negara a.k.a SRN??? Kenapa Dira tiba-tiba cakap pasal rukun negara pulak ni? Hehe... Dira nak bawak korang semua imbas balik macam mana Dira boleh join SRN nie...
Pada ketika itu...... (kabus masa buatan encik Doraemon da keluar... hehe) Dira tak daftar pun sebagai ahli Kelab Rukun Negara (Nama asal SRN) masa diorang bukak booth pendaftaran kat courtyard. Dira start join masa malam Annual General Meeting (AGM) KRN. Kad ahli kelab yang pertama Dira dapat daripada KRN laa... Thanx, KRN-ians sebab terima eden sebagai ahli... hehe....
Habis aje AGM tu, MC majlis (Kak Sue & Az) ada cakap siapa yang nak jadi ajk & exco KRN, sila ke depan dewan.. Hehe, Dira & Nora terus pergi depan. Volunteer tau nak jadi AJK... (Cewah)
Dah elok-elok jadi AJK, boleh pulak kad ahli KRN tu hilang.. Bukan sengaja, tapi waktu tu Dira betul-betul tak sedar bila kad tu hilang sebab demam panas. Sampai aje kat bilik, baru sedar kad tu dah hilang.... Hehehe.. Tak pasal-pasal aje kan?? Tulah, cuai sangat cik Dira nie....
Lepas satu semester jadi AJK, Dira naik pangkat sikit jadi Exco Protokol & Perhubungan. Kira okey laa tu... Semua aktiviti KRN ni, Dira join.. Bila dah join & pegang jawatan dalam kelab ni, Dira rasa macam tak boleh kalau tak join aktiviti dia.. Tapi ikut kesesuaian karakter Dira laa... Entah kenapa rasa macam tu.. Maybe sebab ada rasa tanggungjawab kot....
Harapan Dira, semoga KRN oppss!! silap! SRN jadi kelab yang paling best di UiTM Kedah.. Amiinn~
FB SRN UiTM Kedah : Sekretariat Rukun Negara
Blog SRN UiTM Kedah : Zon Bebas Soal (Kelab Rukun Negara)
Presiden & Mantan Presiden KRN, Juju (left) & Abang Kamarul
Hehe, Ni bukan tujuan nak menunjuk-nunjuk... Tapi, sekadar berkongsi...
Kad ahli KRN.. Yang ni ganti untuk kad yang hilang tu... Ngee~
Dearest Family KRN UiTM KEdah... Love you alls... <3
Psstt! Cuba teka mana satu cik Dira... Hehe...

KAC 110 Group D

Assalamualaikum.. Hye semua! Post kali ni lebih kepada kawan-kawan sekelas.. Diorang memang terbaeek!!!! Bak kata Boboi Boy kan? Ceh, macam laa aku layan kartun tu. Dah berapa lama tak tengok tv, cik Dira???? Hehehe....
Dah..dah... melalut sampai ke boboi boy nie apehal pulak kan? Ngee~
Classmates aku memang yang paling best yang pernah aku jumpa. Walaupun ada dua tiga orang yang keluar dari group ni, walaupun ada yang keluar dari UiTM, tapi hangpa semua tetap di hati kami... Ecececeh..... Tapi, betul tau...!!! ;)
Dari semester satu sampailah ke semester tiga ni, dah banyak sangat kenangan-kenangan yang kita cipta, pengalaman yang kita lalui bersama, gelak tawa kita bersama.... Takkan Dira lupa sampai bila-bila... :)
To my BFF, Diana & Najib, memang seronok kawan dengan hangpa dua orang... Hangpa dua orang memang kawan yang terbaik... ;) Thanx, friends...
Buat yang lain, (Sori Dira tak boleh tulis nama kat sini, takut ada yang tertinggal... Tapi tak pernah lupa untuk Anish & Ridzuan) semoga persahabatan kita kekal sampai bila-bila... Amiinn~
Our beloved class rep, Diana :)
KAC 110 group D's boys
(from left : Najib, Tok wan, Teo & Soley)
alahai, cutenya Bell & Anish nie... :)
My BFF, Diana & pak cik Najib ;)
Haum!!! Kami ngap sapa-sapa yang kacau kami.. hehehe...
budak kecik, si Ridzuan...
...Anish...
Do always love group D <3

UiTM Kedah

Assalamualaikum. Hari ni Dira nak cerita pasal UiTM tempat Dira menuntut ilmu sekarang. Alhamdulillah, Dira baru tamat pengajian............untuk semester tiga.. Hehe, belum habis lagi maa... Rilek lu....
Dira ada lagi balance tiga semester lagi untuk habiskan diploma. Cepat laa abis diploma ni... hehehe...
Sepanjang tiga semester Dira duduk kat UiTM Kedah ni, so far so good.. Roommates semua baik-baik belaka.. Classmates pun best-best semuanya.. Hehehe....
Kat sini jugak, Dira belajar banyak perkara, Dira jadi aktif. Semuanya beza sangat daripada zaman sekolah. Mungkin, kat sini, Dira jadi lebih matang... Lebih tahu makna persahabatan yang sebenarnya....cewah... Berfalsafah pulak dah...
Gate Utama UiTM Kedah :)
Bangunan hal ehwal akademik (HEA)
UiTM Di Hatiku... <3

Nak dengar lagu UiTM?? Klik link kat bawah :

Friday, 19 October 2012

Final Exam October 2012

Assalamualaikum. Hye semua... I'm back.. Hehe.. Dira nak mintak maaf banyak-banyak kepada sesiapa yang pernah follow blog lama Dira.  Sebabnya, blog tu masalah sikit. Bila dah delete blog tu, baru kawan Dira kata boleh repair blog yang rosak tu. Ceh, kalau cheq tau awai-awai, cheq tak delete blog tu... Hehe....
Alhamdulillah, sekarang Dira baru habis final exam. Dira harap sangat Dira dapat dekan untuk semester tiga ni. Bukan Dira tak bersyukur pada Allah sebab Dira lulus last two semester, tapi kalau boleh, Dira nak improve diri ni. Dan Dira nak lawan dengan orang tersayang Dira. Semester lepas dia dekan kot... Mau tak jeles. Tu yang Dira kena pulun untuk semester ni, nak lawan dengan dia.. Hehehe... Buktikan jugak, budak akauntan boleh lawan budak engineer.... Ngeee~
Coretan di blog ini adalah perahan idea Cik Dira